ВУЗ: Не указан

Категория: Не указан

Дисциплина: Не указана

Добавлен: 24.11.2023

Просмотров: 19

Скачиваний: 1

ВНИМАНИЕ! Если данный файл нарушает Ваши авторские права, то обязательно сообщите нам.

  1. Introduction. Введение.

Dishes of the "quick and satisfying snack" format have existed in almost every kitchen in the world since time immemorial. But it was in America that they switched to a separate restaurant format. More than a quarter of the US population eats fast food every day. We will tell you how and why this way of eating is so popular, and also make a rating of the best fast food outlets in America with the most delicious food. We have a stereotype that fast food is necessarily hamburgers. And it really started with them.

Hamburger (English hamburger, or burger) is a dish usually consisting of a cutlet of chopped meat, usually beef, placed inside a sliced bun. Hamburgers are often served with cheese, lettuce, tomatoes, onions, pickles, bacon or chili; sauces such as ketchup, mustard, mayonnaise, relish; and they are often placed on sesame buns. A hamburger topped with cheese is called a cheeseburger.

  1. Введение.

Блюда формата «быстро и сытно перекусить» существуют практически в каждой кухне мира испокон веков. Но именно в Америке они перешли в отдельный ресторанный формат. Ежедневно фастфудом обедает более четверти населения США. Мы расскажем, как и почему этот способ питания так популярен, а также составим рейтинг лучших фастфуд-точек Америки с самой вкусной едой. У нас есть стереотип, что фастфуд — это обязательно гамбургеры. И началось все действительно с них.

Га́мбургер (англ. hamburger, сокр. бу́ргер) — это блюдо, обычно состоящее из котлеты из измельченного мяса, как правило, говядины, помещенной внутрь нарезанной булочки. Гамбургеры часто подают с сыром, салатом, помидорами, луком, маринованными огурцами, беконом или чили; соусами, такими как кетчуп, горчица, майонез, релиш; и часто их кладут на булочки с кунжутом. Гамбургер, увенчанный сыром, называется чизбургер

2. Main part. Основная часть.

2.1. Еtymology of the term "burger". Этимология слова «Бургер».

Еtymology of the term "burger" can also be applied to a meat patty as such, especially in the UK, where the term "patty" is rarely used, or the term may even refer simply to ground beef. Since the term "hamburger" usually implies beef, for clarity, the dish may have in the name an indication of the type of meat used or its substitute: beef burger, turkey burger, bison burger, Portobello burger or vegetarian burger. In Australia and New Zealand, a piece of chicken breast on a bun is known as a "chicken burger", which is generally not considered a burger in the US, where it is usually called a chicken sandwich, but in Australian English and New Zealand English, sliced bread (not a bun) is required for a sandwich, so it is not considered a sandwich.

The term "hamburger" originally came from Hamburg, the second largest city in Germany; however, there is no definite connection between the dish and the city. As a result of the reverse word formation, the term "hamburger" eventually became an independent word that is associated with many different types of sandwiches similar to a hamburger (with minced meat), but made from different types of meat, such as buffalo in a Buffalo burger, venison, kangaroo, chicken, turkey, moose, lamb or fish, for example, salmon, but even with meat-free sandwiches, as in the case of a vegetarian burger.

2.1. Этимология слова «Бургер»


Этимология термина "бургер" также может быть применена к мясной котлете как таковой, особенно в Великобритании, где термин "котлета" используется редко, или этот термин может даже относиться просто к говяжьему фаршу. Поскольку термин "гамбургер" обычно подразумевает говядину, для наглядности в названии блюда может быть указано тип используемого мяса или его заменитель: бургер с говядиной, бургер с индейкой, бургер с бизоном, бургер с Портобелло или вегетарианский бургер. В Австралии и Новой Зеландии кусочек куриной грудки на булочке известен как "куриный бургер", который обычно не считается бургером в США, где его обычно называют куриным сэндвичем, но в австралийском английском и новозеландском английском нарезанный хлеб (не булочка) - это требуется для приготовления бутерброда, поэтому он не считается бутербродом.

Термин "гамбургер" первоначально произошел от Гамбурга, второго по величине города Германии; однако определенной связи между блюдом и городом нет. В результате обратного словообразования термин "гамбургер" со временем стал самостоятельным словом, которое ассоциируется со многими различными видами сэндвичей, похожих на гамбургер (с мясным фаршем), но приготовленных из разных видов мяса, таких как баффало в бургере Buffalo, оленина, кенгуру, курица, индейка, лось, баранина или рыба, например, лосось, но даже с бутербродами без мяса, как в случае с вегетарианским бургером.

2.2. History of origin. История происхождения бургера.

Since variants of this dish have been served for more than a hundred years, its origin remains ambiguous. In the popular book by Hannah Glass "The Art of cooking is simple and easy" in 1758, a recipe for "Hamburg sausage" was given, in which it was proposed to serve it "fried with toasted bread under it." A similar snack was also popular in Hamburg called it. Rundstück warm in 1869 or earlier, and presumably many emigrants ate it on their way to America, but perhaps it contained a fried steak, not a cutlet. It is reported that the Hamburg steak was served between two slices of bread on the Hamburg America Line steamer, which began operations in 1847. Each of these cases can mean the invention of the hamburger and explain its name. Mention of the "hamburger steak" is found as early as 1884 in the Boston Journal newspaper. On July 5, 1896, the Chicago Daily Tribune made a very specific statement about the "hamburger sandwich" in an article

The origin of the hamburger is unclear, although "hamburger steak sandwiches" have been advertised in American newspapers from New York to Hawaii since at least the 1890s. The invention of hamburgers is usually attributed to various people, including Charlie Nagrin, Frank and Charles Menches, Oscar Weber Bilby, Fletcher Davis or Louis Lassen. The White Castle company traces the origin of the hamburger from Hamburg, Germany, where it was invented by Otto Kuase. Some point to the recipe for "Hamburg sausages" on toasted bread, which was published in The Art of Cooking Simply and Easily by Hannah Glass in 1747. However, hamburgers gained national recognition at the 1904 St. Louis World's Fair when the New York Tribune called the hamburger "a food vendor's innovation at the fair." No convincing argument has ever put an end to the dispute about the invention. An article from ABC News sums it up: "One problem is that there is almost no written history. Another problem concludes



Поскольку варианты этого блюда подаются уже более ста лет, его происхождение остается неоднозначным. В популярной книге Ханны Гласс "Искусство приготовления пищи просто и непринужденно" в 1758 году был приведен рецепт "гамбургской колбасы", в котором предлагалось подавать ее "обжаренной с поджаренным под ней хлебом". Подобная закуска также была популярна в Гамбурге под названием it. Рундштюк был приготовлен в 1869 году или раньше, и, предположительно, многие эмигранты ели его по пути в Америку, но, возможно, в нем был жареный стейк, а не котлета. Сообщается, что гамбургский стейк подавался между двумя ломтиками хлеба на пароходе Hamburg America Line, который начал курсировать в 1847 году. Каждый из этих случаев может означать изобретение гамбургера и объяснять его название. Упоминание о "стейке для гамбургера" встречается еще в 1884 году в газете Boston Journal. 5 июля 1896 года газета Chicago Daily Tribune сделала очень конкретное заявление о "сэндвиче с гамбургером" в статье

Происхождение гамбургера неясно, хотя "бутерброды со стейком из гамбургера" рекламировались в американских газетах от Нью-Йорка до Гавайев, по крайней мере, с 1890-х годов. Изобретение гамбургеров обычно приписывают разным людям, в том числе Чарли Нагрину, Фрэнку и Чарльзу Менчесам, Оскару Веберу Билби, Флетчеру Дэвису или Луису Лассену. Компания White Castle ведет происхождение гамбургера из Гамбурга, Германия, где он был изобретен Отто Куазе. Некоторые указывают на рецепт "гамбургских сосисок" на поджаренном хлебе, который был опубликован Ханной Гласс в "Искусстве готовить просто и непринужденно" в 1747 году. Однако гамбургеры получили национальное признание на Всемирной выставке в Сент-Луисе в 1904 году, когда газета New York Tribune назвала гамбургер "инновацией поставщика продуктов питания на ярмарке". Ни один убедительный аргумент так и не положил конец спору об изобретении. Статья ABC News подводит итог этому: "Одна из проблем заключается в том, что письменной истории почти нет. Еще одна проблема завершается

2.3. Виды бургеров. Types of burgers.

2.3.1. Hamburger

Hamburger is the most famous and popular type of burger. Traditionally, the dish includes:

• a sesame bun cut in half;

• chopped meat patty (more often beef);

• fresh or pickled vegetables: lettuce leaves, tomato slices, cucumber rings, pepper, zucchini, onions;

• dressing: sauce, ketchup, mayonnaise or mustard.

Each restaurant uses its own interpretation of the recipe. The differences most often relate to dressing and vegetables. So, some establishments mix ketchup and mustard, others use only one of the components. The choice of vegetables is also variable. The most common combinations are onion and cucumber or tomato and lettuce.


Гамбургер

Гамбургер – самый известный и популярный вид бургера. Традиционно блюдо включает:

• разрезанную пополам булочку с кунжутом;

• рубленую мясную котлету (чаще говяжью);

• свежие или маринованные овощи: листья салата, дольки помидора, колечки огурца, перца, кабачка, репчатого лука;

• заправку: соус, кетчуп, майонез или горчицу.

В каждом ресторане используется своя интерпретация рецепта. Отличия чаще всего касаются заправки и овощей. Так, одни заведения смешивают кетчуп и горчицу, другие используют лишь один из компонентов. Выбор овощей также вариативен. Чаще всего встречаются такие комбинации, как лук и огурчик или помидор и салат.

2.3.2. Classic burger

The classic American burger has a stricter recipe than the burger. The dish includes:

  • A white bun cut in half. It is fried on both sides, most strongly on the inside.

  • Chopped beef steak. The steak has a height of 2 cm, a diameter of 10 cm and is grilled. For more juiciness, a little butter is used when cooking. Elite establishments use marbled beef with layers of fat for this purpose. A set of vegetables.

  • The American burger includes a lettuce leaf, slices of tomato or cucumber and onions.

  • The dressing is ketchup and mustard. The sauce is greased with buns from the inside. It is interesting.

  • The price of the most expensive burger with marbled beef reaches $ 1,000.

Классический бургер

Классический американский бургер имеет более строгую рецептуру, чем гамбургер. Блюдо включает:

  • Разрезанную пополам белую булочку. Ее обжаривают с двух сторон, наиболее сильно – с внутренней.

  • Рубленый бифштекс из говядины. Стейк имеет высоту 2 см, диаметр 10 см и обжаривается на гриле. Для большей сочности при приготовлении используют немного сливочного масла. Элитные заведения с этой целью применяют мраморную говядину с прослойками жира.

  • Набор овощей. Американский бургер включает лист салата, ломтики томата или огурца и репчатый лук.

  • Заправка – кетчуп и горчица. Соусом смазывают булочки с внутренней стороны.

  • Это интересно. Цена самого дорогого бургера с мраморной говядиной достигает 1000 долларов.

2.3.3. Cheeseburger

Cheeseburger is the second most popular type of burger. The name of the dish comes from the English "cheese". A cheeseburger has the same composition as a hamburger, but contains another mandatory ingredient – a slice of cheese. As a rule, semi-soft varieties are used, which melt slightly when in contact with a fried cutlet. The most popular American recipe with cheddar cheese. However, there are also variations with dorblu cheese, feta, gouda, pepper. It is possible to use processed and smoked cheeses. Black burger A black hamburger or cheeseburger is served in many restaurants in Japan. The dish is interesting in its color. All ingredients, including the bun, meat, vegetables and cheese, are colored black. Cuttlefish ink or activated charcoal can achieve the effect.

Чизбургер – второй по популярности вид бургера. Название блюда происходит от английского «cheese». Чизбургер имеет тот же состав
, что и гамбургер, но содержит ещё один обязательный ингредиент – ломтик сыра. Как правило, используют полумягкие сорта, которые слегка плавятся при контакте с жареной котлетой. Наиболее популярен американский рецепт с сыром чеддер. Однако встречаются и вариации с сыром дорблю, фета, гауда, пеппер. Возможно использование плавленых и копченых сыров.

2.3.4. Chickenburger.

In a chickenburger, beef is replaced with chicken meat: cutlets, nuggets or fillets. The rest of the ingredients match the composition of the burger: bun, vegetables, sauce. The dish can also include cheese, pineapples.

Чикенбургер

В чикенбургере говядина заменяется на куриное мясо: котлету, наггетсы или филе. Остальные ингредиенты совпадают с составом гамбургера: булочка, овощи, соус. В блюдо также может включаться сыр, ананасы.

2.3.5. Fishburger.

In this snack, meat is replaced with fish in any version. Cutlets, fried fillet or pate are popular. The dish also contains buns, vegetables and sauce. In addition, the composition may include cheese and omelet.

Фишбургер.

В этом перекусе мясо заменяется на рыбу в любом исполнении. Популярны котлеты, жареное филе или паштет. Блюдо также содержит булочки, овощи и соус. Кроме того, в состав может входить сыр и омлет.

2.4. Benefit or harm.

McClendon is an American scientist who in the 90s set up several experiments to test whether a person can eat only burgers for a long period of time without harming his body. The person who took part in the experiment ate burgers for 3 months. The scientist proved that meat, vegetables and bread contain all substances useful for the body – proteins, fats and carbohydrates, while the harm to health is minimal. However, now almost all scientists say that fast food is harmful to health and it should be abandoned.

Польза или вред.

Мак Клендон – ученый из Америки, который в 90-х годах поставил несколько экспериментов, чтобы проверить, может ли человек в течение долгого периода времени есть только бургеры без вреда своему организму. Человек, принявший участие в эксперименте ел бургеры 3 месяца. Ученый доказал, что мясо, овощи и хлеб содержат все полезные для организма вещества – белки, жиры и углеводы, при этом вред здоровью минимальный. Однако сейчас практически все ученые твердят, что фастуфд вредный для здоровья и от него нужно отказаться.

2.5. Interesting facts.

The most expensive burger.

The most expensive dish is sold at The Fleur De Lys restaurant, which is located in Vegas. A bun with a juicy beef patty costs $5,000. In addition to the dish, a drink is served – a glass of very tasty and expensive wine. Only a rich person can afford such a menu, but those who have tried it say that it is worth it. Their caloric content varies on average from 97 to 330 Kcal, so when using refueling, the total energy value of food will increase significantly.