ВУЗ: Не указан
Категория: Не указан
Дисциплина: Не указана
Добавлен: 31.10.2019
Просмотров: 2860
Скачиваний: 7
76
лимон
lemon
малина
raspberries
мандарин
tangerine
персик
peach
разные
фрукты
mixed fruits
ревень
rhubarb
слива
plum
смородина
(
черная
/
красная
/
белая
)
currants (black/red/white)
финик
date
черешня
black cherry
черника
bilberries, blueberries
яблоко
apple
Овощи
и
грибы
- Vegetables and Mushrooms
бобы
beans
горох
peas
грибы
mushrooms
зелёный
салат
lettuce
капуста
cabbage
картофель
жареный
fried potatoes
картофель
отварной
boiled potatoes
картофельное
пюре
mashed potatoes
кислая
капуста
sauerkraut [`sau
kraut]
лисички
chanterelles
лук
onions
лук
-
порей
leek
морковь
carrots
огурец
cucumber
оливки
olives
редиска
radish
свекла
beetroots
сельдерей
celery
спаржа
asparagus
томаты
tomatoes
цветная
капуста
cauliflower
чеснок
garlic
шампиньоны
champignons [t
æ
m’pinjenz]
Орехи
– Nuts
арахис
peanuts
грецкие
walnuts
кокосовые
cocoanuts, coconut
77
миндальные
almonds
лесные
,
фундук
hazel-nuts
мускатные
nutmegs
Напитки
– Drinks
горячий
шоколад
hot chocolate
какао
cocao [‘k
uk
u]
кофе
с
молоком
white coffee
кофе
чёрный
black coffee
лимонад
lemonade
минеральная
вода
mineral water
молоко
milk
сливки
cream
содовая
soda water
сок
juice
тоник
tonic
чай
tea
Десерт
– Dessert
булочки
rolls
взбитые
сливки
whipped cream
джем
,
повидло
jam
желе
jelly
йогурт
yoghourt
коктейль
с
фруктами
fruit cocktail
мармелад
marmalade
мороженое
ice-cream
печенье
biscuits
пирог
pie
пирожное
pastry
пудинг
pudding
сухари
rusks
торт
,
пирожное
cake
шербет
sherbet
Алкогольные
Напитки
- Alcoholic Drinks
аперитив
aperitif
бренди
brandy
вермут
vermouth
вино
красное
/
белое
/
сухое
red/white/dry wine
вино
крепленое
sweet wine
виски
whisky
водка
vodka, brannvin (schnapps)
78
джин
gin
коньяк
cognac
крепкие
напитки
spirits
ликер
liqueur [li`kju
]
пиво
beer
портвейн
port wine
пунш
punch
ром
rum
шампанское
champagne
эль
ale
Посуда
,
столовые
приборы
- Plates, Dishes and Cutlery
блюдо
,
тарелка
dish
блюдце
saucer
бокал
goblet
вилка
fork
глубокая
тарелка
soup-plate
горчичница
mustard-pot
графин
decanter
кофейник
coffee- pot
кружка
(
пивная
кружка
)
mug (stein [stain])
ложка
spoon
ложка
столовая
/
чайная
table/tea spoon
масленка
butter-dish
мелкая
тарелка
dinner plate
молочник
milk jug
нож
knife
обеденный
сервиз
dinner set
пепельница
ash-tray
перечница
pepper-box
поднос
tray
рюмка
short glass
сахарница
sugar bowl
сливочница
cream jug
солонка
salt-cellar
соусник
sauce-boat
стакан
glass
столовые
приборы
cutlery
судок
для
специй
cruet(-stand)
супник
,
супница
(soup) tureen
тарелка
plate
фарфоровая
посуда
china
79
фаянсовая
посуда
crockery
фужер
wine glass
чайник
tea-kettle
чайник
для
заварки
чая
tea-pot
чашка
cup
штопор
cork-screw
Качество
пищи
- Quality of Food
безвкусный
tasteless
вкусный
горький
delicious, tasty
bitter
горячий
hot
жёсткий
tough
жирный
fat
кислый
sour
крепкий
strong
лёгкий
light
недожаренный
undercooked
острый
spicy
отвратительный
beastly
пережаренный
overdone
пересоленный
too salty
питательный
nourishing
превосходный
first-class
пресный
insipid
приторный
too sweet, cloying
слабый
weak
сладкий
sweet
существенный
,
основательный
,
плотный
substantial
съедобный
eatable
холодный
cold
80
Phrases
Я
проголодался
.
I feel peckish.
Я
просто
умираю
от
голода
.
I am faint from hunger.
Я
голоден
как
волк
.
I am as hungry as a hunter.
Я
люблю
поесть
.
I am a hearty eater.
Я
плохой
едок
.
I am a poor eater.
Сколько
с
меня
?
How much is the bill?
Вот
,
пожалуйста
.
Here you are.
Каждый
платит
за
себя
.
We shall pay separately.
Оставьте
сдачу
себе
.
Keep the change.
Угощайтесь
.
Help yourself.
Я
бы
лучше
...
I’d rather ...
Я
бы
предпочёл
...
I’d prefer ...
Я
люблю
...
больше
,
чем
...
I like ... more/better than ...
Я
расплачусь
за
всех
.
I’ll pay for all.
Нет
,
я
плачу
.
No, it’s at my cost.
Давайте
платить
пополам
.
Let’s halve the bill.
II.
Read this text. Be ready to discuss it.
MY MEALS
I don’t always take my meals at regular hours. Their times depend largely
on my time-table and the amount of work I must do.
But at least one meal, breakfast, is a regular one. I usually have it at 7 or
so in the morning.
I’m usually very short of time in the morning, so I needn’t say that my
breakfast is a very quick and light meal: just a cup of tea with bread-and-butter
or a cheese sandwich.
For a change I may have a cup of coffee or a glass of milk with a bun or a
roll. Sometimes, mostly on Sundays, it may be something more substantial:
boiled or fried eggs, fish, cold meat, ham, sausage or something. You can’t live
on tea and bread-and-butter long, can you? By noon I’m awfully hungry. So are
my fellow-students. In break we all go down to our canteen to have a bite.
At lunch-time the students’ canteen is usually crowded, and there is a long
line of students along the counter. My friends and I take a place in the line and
look at the menu-card to see what there is on the menu. When my turn comes I
get the dishes from the counter, pay the money and take the tray to a table. Our
canteen is a self-service one and so we must take away the dirty dishes too.
At our canteen they serve different dishes. For the first course they always
have some soup, for the second one there are always some meat dishes: chops,