Файл: Вайнштейн - Английский язык.pdf

ВУЗ: Не указан

Категория: Не указан

Дисциплина: Не указана

Добавлен: 03.11.2019

Просмотров: 32674

Скачиваний: 181

ВНИМАНИЕ! Если данный файл нарушает Ваши авторские права, то обязательно сообщите нам.
background image

Lesson 16 ❖ 139 

proper['ргэрэ] а правильный, над-

лежащий improperа 

неподходящий, неправильный 

improperlyadvнеправильно, 

неверно

Упражнения 

Упражнение  1.  Прочтите  следующие  слова  и  переведите  их  на 

русский язык. 

actually, crystalline, substance, combination, essential, series, differ-

ence, isolation, synthesis, diet, to produce, product, spinach, cream, 
capsule, calcium, protein 

Упражнение 2. Найдите в данном ряду слово, перевод которого дан 

в начале ряда. Переведитеданныеслова. 

1. вылечивать — curare, curative, curable, cure; 2. источник — sour, 

south, resource, source; 3. проводить - conclude, conduct, convey, 
convoy; 4. означать — means, meaning, mean, main 
Упражнение 3. Прочтите текст В (10 мин). 1) Выделите три основных 

момента,  обсуждаемых  в  тексте  по  теме  «Витамины».  2)  Найдите 

предложения, где: а) инфинитив выполняет функцию определения; 

б) 

употребляется 

словоfor;в) 

бессоюзные 

придаточные 

предложения. 3) Переведитепредложения. 

Text В 

Vitamin means life. The story of vitamins actually begins in 1911, when 

a Polish chemist by the name of Kazimir Punk extracted from rice 
polishings

1

 a crystalline substance. This substance was capable to cure 

beri-beri. Analyses of these crystals revealed the presence of nitrogen in 
basic combination, i.e. the «amino»-nitrogen; Punk therefore called this 
substance «vita-mine». The root «vita» indicates that the substance is 
essential to life and health. In this way, the word vitamin was born. For 
four years before Punk's discovery a series of studies had begun in the 
USA to determine the value of cereals such as wheat, corn and oats as a 


background image

140<>Learning to Understand a Medical Text 

Кfj tf 

Л 

cattle diet. Eventually it was found necessary to resort to rats to solve the 
problem of cereal differences. 

I Today the successful isolation and synthesis of many of the 

substances has proved that vitamins are organic chemical compounds to 
be present in the diet for the maintenance of^n&tlf and health. 

Vitamins are substances to be found in certain foods which are nec-

essary for the growth, development and general health of the body. 
There are several different kinds of these protective substances to be 
provided in the diet. To make sure our bodies get all the vitamins they 
need, it is best to include several different vitamin-containing foods in the 
diet. Such foods include milk and many of the products made from и, all 
the green leafy vegetables like spinach, cabbage, lettuce, other Iresh 
vegetables, fruit and fruit juices, whole-grained cereals, eggs and a 
number of others.f 

When we plan a nutrition program for any person, young and old, well 

and ill, we must know certain foods are the best sources each body 
requires. 

1.

 

Vitamin A: fruits and vegetables, cream, butter or margarine, eggs 

and liver. 

2.

 

The Вvitamins: yeast, liver, whole-grained breads and cereals, milk, 

meat. 

3.

 

Vitamin C: orange or grapefruit juice, any fresh raw fruit or vege-

table, ascorbic acid tablets if needed. 

4.

 

Vitamin D: fish-liver oil or vitamin-D capsule. 

5.

 

Vitamin E: soy-bean oil, vegetables oils. 

6.

 

Vitamin K: is produced by intestinal bacteria. The diet must be 

adequate in milk and unsaturated fatty acids and low in refined car-
bohydrates; intestinal bacteria are increased by eating yogurt. 

7.

 

Vitamin P (rutin): citrus fruits, especially lemons. 


background image

Lesson 16 ❖ 141 

8.

 

Calcium: milk, yogurt. 

9.

 

Phosphorus: milk, eggs, cheese, meat. 

10.

 

Iron: liver, yeast, meat, bread and cereals. 

11.

 

Proteins: yeast, milk, yogurt, cheese, meat, fish, eggs. 

12.

 

Liquids: milk, fruit, juices, soup, water. 

Experts in the study of foods are constantly conducting experiments. 

They are making their discoveries public from time to time for such 
knowledge enables us to select the proper foods in order to protect us 
against the diseases. 

1.6 i o: 

Notes 

1. rice polishings шелухариса 

Упражнение  5.  1)  Найдите  в  тексте  предложения,  более  полно 

выражающие мысль данных суждений, и прочтите их. 

1. К. Punk has extracted a substance capable to cure beri-beri. 2. 

Vitamins are organic chemical compounds to be present in the diet. 3. 
Vitamins are found in certain foods. 4. Certain foods are the best sources 
each body requires. 5. VitaminК isproducedbyintestinalbacteria. 

2)  Передайте  основное  содержание  текста,  используя 

предыдущее упражнение в качестве плана. 

Часть III 

Контрольно-обобщающие упражнения к уроку 10 

Упражнение  1.  Найдите  и  переведите  предложения,  в  которых 

инфинитив выполняет роль определения. 

1. The secret of a proper diet depends much on the ability of the cook 

or dietician to prepare and serve meals which are palatable and tasty to 
the individual. 2. Average intake of protein to maintain nitrogen equi-
librium is 42 grams per day. 3. Practically all the chloride to be involved in 
metabolism enters and leaves the body in combination with sodium. 4. In 
order to use this drug you must consult your doctor. 5. In an experiment 
to measure the sensitivity of the reaction good results were achieved. 


background image

142<>Learning to Understand a Medical Text 

Кfj tf 

Л 

(Ответ: 1, 2, 3, 5. Если вы ошиблись, повторите § 25 Граммати-

ческого справочника.) 
Упражнение  2.  Найдите  и  переведите  бессоюзные  придаточные 

предложения: а) определительные; б) дополнительные. 

1. When the man smells something he likes to eat, the gastric juice is 

poured out in large quantities. 2. We know vitamin B, is widely distributed 
in nature occurring in most foods. 3. The cells select the amino acids 
they need and use them to construct new body tissue and such vital 
substances as antibodies, hormones, enzymes and blood cells. 4. The 
food we take and the air we breathe often contain poisonous substances 
and pathogenic microorganisms. 5. Chemical studies have shown 
vitamin D is exceedingly stable as regards oxidation and heating. 6. The 
four parts the pituitary consists of perform several functions and produce 
several secretions. 

(Ответ:a) 1,3, 4, 6; 6) 2, 5. Если вы ошиблись, повторите § 32 

Грамматического справочника.) 
Упражнение  3.  Укажите,  в  каких  предложенияхfor:а)  союз;  б) 

предлог. Переведитеэтипредложения. 

1. The ordinary intake of vitamin A by most adults is sufficient to 

maintain their health in good condition for administration of this vitamin 
decreases the susceptibility to the «common cold» (or lessens its 
severity). 2. Scientists have studied the deficiency diseases for many 
years. 3. The importance of vitamin D for growth and nutrition was 
established as a result of a series of discoveries. 4. The cell is not 
isolated


background image

 

 

CALCIUM 

IRON 

Milk 

Beans 

Cheese 

Wholewheat 

Yoghurt 

bread 

Leafy green 

Dried fruit 

vegetables 

Cocoa 

Wholewheat 

Nuts 

bread 

Leafy green 

Potatoes 

vegetables 

 

Yeast